Хүчил шүлтийн тэнцвэр /pH/ гэж та мэдэх үү?
Хүний биеийн ус, хоол болон цусанд байгаа хүчил, шүлтийг устөрөгчийн ион (Power of Hydrogen)-оор хэмждэг бөгөөд "pH" гэж тэмдэглэдэг. Хүний цусны pН нь маш нарийн буфферийн тогтолцоогоор зохицуулагдаж,7.35-7.45 хооронд байдаг.
Цусны рН 7.35-аас буурвал бодисын солилцооны хүчилшил үүсэх ба энэ нь төв мэдрэлийн тогтолцооны дарангуйлалд хүргэдэг.
Харин рН 7.45-аас ихэсвэл бодисын солилцооны шүлтшил үүсч, мэдрэлийн тогтолцооны хэт мэдрэгжил явагдаж, булчингийн агшилт, таталт үүсэхээс гадна хүндэрсэн үед амь насанд аюултай байдаг байна. Тиймээс биен дэх цусаа шүлтлэг талд нь байлгахыг хичээх хэрэгтэй юм.
Монголчууд бидний хувьд өдөр тутамдаа шүлтлэг хоол хүнс тэр бүр хэрэглэж чаддаггүй учир хүчил шүлтийн тэнцвэрээ хадгалахын тулд “эрүүл мэндийн шингэн хүнс” хэрэглэж хэвших шаардлагатай.
Тэгвэл хүний бие махбодид хамгийн тохиромжтой /pH 6.5-7.7/-тай ус нь ХУЖИРТ-БАЙГАЛИЙН ЭРДЭСТ УС юм. Энэхүү ус нь олон давхар шүүлтүүрээр шүүгээгүй, цэвэршүүлэх зорилгоор хлоржуулаагүй, бүтцийг нь алдагдуулалгүйгээр савладаг тул хүний биеийн хүчил шүлтийн харьцааг тэнцвэржүүлдэг байна.
#МОНГОЛ_ХҮН_БҮР_ЭРҮҮЛ_БАЙГ!
News.mn